BANDEN

DE SCHAKEL TUSSEN AUTO EN CARAVAN

De conditie van de banden bepaalt voor een belangrijk deel het weggedrag en de veiligheid van een caravan.

Banden van caravans slijten nauwelijks. Veel banden vertonen dan ook op termijn droogtescheurtjes. Uit statistieken blijkt dat de kans op een klapband na 6 jaar sterk toeneemt. De Bovag adviseert dan ook om banden ouder dan 6 jaar te vervangen. Caravans worden door hun grotere lengte en luxere uitvoering steeds zwaarder. Dit betekent dat er aan de caravanbanden steeds hogere eisen gesteld worden.

Een caravan weegt tegenwoordig hetzelfde als een auto, maar een auto staat op vier banden en een caravan op twee! Om deze reden verdient de bandenkeuze dan ook de nodige aandacht met de juiste gewichtsklasse. Uiteraard kunnen wij u uitvoerig advies geven over de staat van de banden en eventueel de banden leveren die voor u het meest geschikt zijn.

Let op: er zijn verzekeringsmaatschappijen die in geval van schade niet uitkeren wanneer de schade is veroorzaakt door een band die ouder is dan 6 jaar of als er sprake is van droogtescheuren!

Stikstof
Stikstof in caravanbanden is veiliger dan lucht. Al jarenlang is het verplicht in de vliegtuigindustrie maar ook militaire voertuigen, en in de autosport word al jaren gebruik gemaakt van stikstof in banden.

Voordelen stikstof t.o.v lucht/zuurstof

1. Stikstof diffundeert minder door de band heen, omdat stikstofmoleculen groter zijn dan zuurstofmoloculen, uw band blijft beter en langer op spanning.

2. Stikstof heeft een iets lagere coëfficiënt voor warmtegeleiding dan zuurstof, het is een betere isolator. De band blijft dus koeler dan met lucht.

3. Stikstof is minder reactief dan zuurstof en zorgt minder voor aantasting van het bandmateriaal van binnenuit.

4. Stikstof bevat geen of minder water ten opzichte van lucht. Water heeft een hoge coëfficiënt voor warmtegeleiding, vochtige lucht is een slechte isolator.

5. Met stikstof wordt er minder waterdamp in de band ingevoerd en gevormd, daardoor roesten de velgen minder (condens leidt tot roest) waardoor minder gas langs de velg ontsnapt. Bij lichtmetalen velgen zal er geen oxidatie in de velg optreden.

De met stikstof gevulde banden kunnen eventueel met gewoon lucht worden bijgevuld als er even geen stikstof voor handen is.

Stikstof Banden service

Als u voor deze service kiest, dan zorgen wij ervoor dat uw caravan of vouwwagenbanden voorzien zijn van stikstof. Daarnaast zorgen wij ervoor dat ze altijd op de juiste spanning zijn als u uw caravan of vouwwagen ophaalt.

Omdat wij de stikstof in zuivere vorm laten aanvoeren (in flessen) bieden wij deze extra service aan voor een prijs van € 15,- per jaar. De bandenservice met lucht blijft zoals u gewent bent kosteloos.

vul nu uw werkplaatsopdracht in

Direct stallingsplaats reserveren

Direct uw voertuig stallen? Klik op onderstaande knop en reserveer uw plaats.

Reserveer direct een stallingsplaats

Ophalen

Wilt u uw voertuig ophalen? Klik op onderstaande knop.

naar ophaalaanvraag